Donald Trump împotriva Moldovei?
Succesele campaniei miliardarului Donald Trump pentru numirea sa în calitate de candidat prezidențial din partea Partidului Republican au creat panică în rândul elitelor americane și internaționale. E nemaipomenit că și Papa de la Roma, președintele Chinei comuniste, dar și fostul președinte mexican, Vincente Fox, s-au implicat în corul vocilor non-americanilor care avertizează cu privire la riscul unui președinte Trump.
În mass-media internațională, Trump este prezentat ca fiind o persoană nebună, ignorantă și periculoasă. Pe când contracandidații lui, atât din cadrul propriului partid, cât și Hillary Clinton, sunt prezentaţi ca „soluție rezonabilă”. Ce îi supără (pe unii) la Trump? El atacă ”vacile sfinte” americane: amenință cu auditarea băncii centrale (Fed), ceea ce nu s-a făcut de peste 100 de ani, anunță că va investiga și atacurile din 11 septembrie 2001 – din raportul oficial dispăruseră peste 20 de pagini în care apar detalii picante: implicarea Arabiei Saudite, dar şi rolul fostului candidat prezidențial Jeb Bush (Jeb!), pe atunci guvernatorul statului Florida, în evacuarea membrilor familiei Bin Laden din SUA imediat după atacuri.
Dar mult mai ”periculos”: Trump reprezintă o amenințarea pentru ”complexul militar-industrial”. Este singurul dintre candidați care pledează pentru tradiționala politică americană a non-intervenționismului, recomandată de primul președinte SUA, George Washington. Sub lozinca ”America first” (mai întâi America), el critică intervențiile militare în Irak, Siria, Libia și Ucraina. Propune ca China să se ocupe de pericolul Coreei de Nord, susține că Ucraina nu reprezintă un interes esențial pentru SUA şi că Putin ar trebui lăsat să lupte singur împotriva Statului Islamic.
La fel, Trump pune în pericol agenda corectitudinii politice, refuzând să-și retragă cuvintele „ofensatoare” şi devenind încă mai tăios. Mass-media europeană încearcă să-l prezinte ca simptom al ”urii bărbaților albi dezamăgiți”. În realitate, el domină electoratul republican în toate categoriile etnice, deși contracandidații săi Ted Cruz și Marco Rubio sunt de origine latino. El înjoseşte public politicieni ca Angela Merkel, care sunt responsabili pentru haosul migrațional și pentru crimele conexe – hărțuirile și violurile, și, nu în ultimul rând, crearea unor oportunități de profit pentru traficanții de oameni.
Care ar fi efectul unei preşedinţii Trump pentru Republica Moldova? Putem presupune un interes redus pentru conflictele din regiune (oare ce risc reprezintă conflictul transnistrean pentru securitatea SUA?). Adepții unui al treilea război mondial de la noi vor fi, desigur, disperați, ca şi cei care sărbătoresc orice agravare a relațiilor dintre Est și Vest, care salută participarea la tot feluri de embargouri. Granturile pentru multe „ONG-uri” și fotoliile moi asociate vor fi reduse. În schimb, un președinte Trump promite o reîntoarcere spre economia de piață și comerțul liber, în loc de favoruri pentru anumite interese industriale selecte în așa-numitele tratate de liber schimb (care conțin mii de pagini cu excepții părtinitoare). Și anume din asta ar putea profita și Moldova. Nu e nevoie de mai multe investiții în birocrații de stat și ONG-iste, ci de investiții din mediul de afaceri străin în mediul de afaceri autohton.